Lahodná bujabéza s mořskými plody - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 215 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lahodná bujabéza s mořskými plody
Celkový čas: | 215 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 200 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 46235 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Brambory |
0,5 hrst | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
8 ks | Hřebenatka |
125 g | Krabí maso mražené |
250 g | Krevety tygří - loupané |
250 g | Mušle slávky |
250 g | Okoun - filety |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
750 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
500 ml | Rajčatová šťáva |
1 ks | Rak říční |
250 g | Treska aljašská |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
375 ml | Víno bílé |
375 ml | Vývar drůbeží |
2 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 80,6mg |
Draslík | 846,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 494,6mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,9mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Brambory, Česnek, Cibule, Hřebenatka, Mušle slávky, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rak říční, Treska aljašská, Tymián sušený, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Krabí maso mražené, Krevety tygří - loupané, Okoun - filety, Olej olivový, Petržel kudrnka, Rajčatová šťáva, Vývar drůbeží, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lahodná bujabéza s mořskými plody postup přípravy receptu:
1 | Ve velkém hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou nať celeru. Přidáme loupaná rajčata, prolisovaný česnek, nasekané bylinky a worcesterskou omáčku. Přilijeme vývar a povaříme cca 60 minut. |
2 | Poté do hrnce vložíme na kostičky nakrájenou bramboru. Ochutíme solí a pepřem, přilijeme víno a rajčatovou šťávu, vaříme další 2 hodiny. |
3 | Přidáme kousky masa z tresky a okouna, krátce povaříme. Vložíme očištěné mušle, škeble a opět cca 1 minutu povaříme. Nakonec přisypeme vyloupané krevety a kostičky račího masa. Společně prohřejeme, ale již nevaříme. |
4 | Polévku rozdělíme do misek a ihned podáváme s opečeným chlebem. |
Poznámka
Z raka použijeme pouze maso z ocasu a nakrájíme na kousky.