Pečená perlička s rozmarýnem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená perlička s rozmarýnem
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 46257 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Na pečení | |
---|---|
200 g | Anglická slanina |
50 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
1 ks | Jablka |
50 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Perlička |
1 ks | Petržel kořen |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno červené |
Na zelí | |
50 g | Anglická slanina |
1 ks | Cibule |
50 g | Kompot jeřabinový |
1 špetka | Koření perníkové |
2 ks | Med včelí |
1 špetka | Skořice mletá |
100 ml | Víno červené |
1 ks | Zelí hlávkové červené |
Na šťouchané brambory | |
1 kg | Brambory |
100 g | Máslo čerstvé |
50 g | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 186g |
---|---|
Cholesterol | 350,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 37g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 211,8mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 59,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jablka, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Rozmarýn čerstvý, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Anglická slanina, Cibule, Med včelí, Skořice mletá, Víno červené, Zelí hlávkové červené, Brambory, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Perlička, Kompot jeřabinový, Máslo čerstvé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená perlička s rozmarýnem postup přípravy receptu:
1 | Perličku očistíme, omyjeme, osolíme a opepříme. Její prsní část pomocí ostrého špikovacího nože prošpikujeme plátky slaniny nakrájenými na proužky. Prsa potřeme vrstvou másla a naklademe na ně plátky slaniny. Další plátky slaniny potom vložíme do břicha perličky a přidáme k nim snítky tymiánu a rozmarýnu. Jablko rozkrájíme na čtvrtky a zapícháme do něj hřebíčky. |
2 | Do pekáče vlijeme olej a na jeho dno naskládáme zbylé plátky slaniny. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, dále na kolečka nakrájenou mrkev a na kousky nakrájený celer. Položíme na zeleninu perličku a nahoru položíme snítku tymiánu a rozmarýnu. Maso zalijeme červeným vínem. Předehřejeme troubu na 160 ° C. Pečeme zprudka, aby došlo k zatažení masa, pak přikryjeme poklicí a pečeme devadesát minut. Na poslední půlhodinu pečení odklopíme poklici a za stálého polévání dopékáme. |
3 | Když je perlička v troubě, připravíme zelí. Hlávku zelí rozkrájíme na nudličky. Na plotnu připravíme hrnec s vodou a přivedeme k varu. Zelné nudličky vsypeme do vroucí vody a deset minut povaříme. Pak scedíme ze zelí vodu. Mezitím na kouskách slaniny opražíme nadrobno nasekanou cibulku. Opraženou cibulku vmícháme k uvařenému zelí, přidáme k němu perníkové koření a také špetku skořice. Přilijeme červené víno a vložíme med. Nakonec ozdobíme jeřabinami. |
4 | Zatímco se perlička peče, přichystáme brambory. Oloupeme je, nakrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Vodu scedíme a brambory rozšťoucháme s máslem. Posypeme nasekanou petrželkou. |
5 | K upečené perličce podáváme připravené zelí a šťouchané brambory. |