Hovězí oháňka v pažitkové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí oháňka v pažitkové omáčce
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 46374 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Hořčice |
2 kg | Hovězí oháňka |
4 ks | Morek |
Na omáčku | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
0,3 ks | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Nové koření celé |
50 g | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 33,3mg |
Draslík | 250,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 54,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Morek, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Pažitka, Petržel kořen mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Hovězí oháňka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí oháňka v pažitkové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Připravíme větší hrnec s vodou a vložíme do něj omytou hovězí oháňku a morkovou kost zabalenou do alobalu. Tím zabráníme tomu, aby morek během vaření vytekl ven. Vaříme oháňku, dokud nezměkne tak, aby hovězí maso šlo hladce oddělit od kosti. Celkový čas bude asi 2 hodiny, přitom nevaříme prudce, ale necháme jenom pozvolna probublávat. |
2 | Zatímco se maso vaří, nachystáme pažitkovou omáčku. Do hrnce vlijeme vodu a dáme vařit kořenovou zeleninu, tedy očištěnou a oškrábanou mrkev, petržel a celer, přidáme dva bobkové listy a zrníčko nového koření. Uvaříme zeleninový vývar. V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a vymícháme jíšku, kterou zalijeme připraveným zeleninovým vývarem. Necháme chvíli povařit a potom přidáme dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice. Pomocí metličky vyšleháme dohladka, přidáme sůl, pepř, přilijeme smetanu ke šlehání a zamícháme. Pažitku nasekáme nadrobno a vsypeme do omáčky. |
3 | Uvařenou oháňku rozkrájíme na kusy, které položíme na talíř a přidáme i morek. Nakrájíme nadrobno cibuli a česnek a posypeme jimi morek. |
4 | Oháňku přelijeme přichystanou pažitkovou omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Pokud máme v oblibě pikantní chuť pokrmů, můžeme kromě plnotučné hořčice přidat ještě lžíci dijonské hořčice.