Vinné listy plněné hrozinkami a piniovými oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vinné listy plněné hrozinkami a piniovými oříšky
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 46375 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
6 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
2,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
200 g | Hroznové víno |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
120 ml | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Oříšky piniové |
3 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
180 g | Rýže Basmati |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 g | Vinné listy |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 6,0mg |
Draslík | 613,4mg |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,8mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Citrony, Hroznové víno, Oříšky piniové, Pepř bílý, Sůl, Vinné listy, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel - nať, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vinné listy plněné hrozinkami a piniovými oříšky postup přípravy receptu:
1 | Zlaté hrozinky promyjeme v sítu a necháme okapat. Mladou lahůdkovou cibuli i s natí a petrželovou nať očistíme a drobně pokrájíme. Piniové oříšky opražíme nasucho v teflonové pánvi dozlatova. Oříšky vyjmeme, odložíme je do misky. Do pánve přidáme máslo s olivovým olejem (50 ml). Když je omastek dostatečně rozehřátý, podusíme na něm pokrájenou cibuli. Vyjmeme ji i s omastkem a přidáme k oříškům. Ještě přidáme dobře promytou předvařenou rýži, petrželku, citronovou kůru a citronovou šťávu (0,5 lžíce). Promícháme, dochutíme solí (až 0,5 lžičky), bílým pepřem a znovu promícháme. |
2 | V malé misce vymícháme 70 ml olivového oleje s 1 lžicí citronové šťávy. |
3 | Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody. Omyté vinné listy (250 g - asi 16 listů bez stopek) vložíme do vroucí vody na 1-2 minuty, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Potom dáme 3-4 listy na dno hrnce. Ostatní listy rozložíme na tác, na každý položíme přibližně 0,5-1 lžíci rýžové směsi. Překlopíme levou i pravou stranu listu, protilehlé rohy přeložíme dovnitř a list zavineme. Takto připravíme ostatní závitky, položíme je těsně vedle sebe do hrnce. Ochuceným olivovým olejem pokapeme závitky, zatížíme je (například mělkým talířem), přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme pod poklicí asi 1 hodinu. |
4 | Omyjeme citrony a pokrájíme je na dílky. Omyjeme zralé hroznové víno a kuličky obereme. |
5 | Na talíře rozdělíme porce závitků z vinných listů, ozdobíme je pokrájeným citronem, hroznovým vínem a servírujeme. |