Jednoduchý recept

Tmavý žitný chléb

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 46421
Kategorie: Ostatní

Ingredience

1,5 kávová lžička Droždí sušené
1 polévková lžíce Kakao
2 polévková lžíce Melasa
2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
175 g Mouka pšeničná hladká
175 g Mouka žitná
1 polévková lžíce Olej slunečnicový
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
5 g Vločky žitné
2 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

13% Kalorie 251 kcal
Kilojoule 1 050kJ
13% Sacharidy 46 g
5% Tuky 4 g
7% Sodík 146 mg
18% Bílkoviny 10 g

Tmavý žitný chléb postup přípravy receptu:

1

Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, melasu a sůl. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a kakao, vše poprášíme droždím.

2

Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

3

Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.

4

Potom ho vytvarujeme do oválného bochníku, dáme na lehce olejem potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout.

5

Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Vykynutý chléb potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme žitnými vločkami. Pečeme přibližně 30 minut, dokud kůrka nemá zlatavou barvu.

Poznámka

Pokud chléb pečeme v domácí pekárně a ne v troubě, nastavíme základní program a středně propečenou kůrku.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept