Tmavý žitný chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tmavý žitný chléb
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46421 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1,5 kávová lžička | Droždí sušené |
1 polévková lžíce | Kakao |
2 polévková lžíce | Melasa |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné sušené |
175 g | Mouka pšeničná hladká |
175 g | Mouka žitná |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
5 g | Vločky žitné |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 43,1mg |
Draslík | 76,2mg |
Vláknina | 538,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Melasa, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kakao, Mléko plnotučné sušené, Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná, Vločky žitné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tmavý žitný chléb postup přípravy receptu:
1 | Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, melasu a sůl. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a kakao, vše poprášíme droždím. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. |
4 | Potom ho vytvarujeme do oválného bochníku, dáme na lehce olejem potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout. |
5 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Vykynutý chléb potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme žitnými vločkami. Pečeme přibližně 30 minut, dokud kůrka nemá zlatavou barvu. |
Poznámka
Pokud chléb pečeme v domácí pekárně a ne v troubě, nastavíme základní program a středně propečenou kůrku.