Polévka s krutonky hrášková - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s krutonky hrášková
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Zdeněk Pohlreich |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (13%) |
ID receptu: | 46445 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
5 plátek | Chléb toastový |
1 ks | Cibule |
300 g | Hrášek |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový květ |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
600 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 112,5mg |
Draslík | 343,5mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 574,9mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb toastový, Cibule, Hrášek, Muškátový květ, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s krutonky hrášková postup přípravy receptu:
1 | Na polovině másla osmahneme nakrájenou cibuli, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Do vařícího vývaru vysypeme hrášek a 10 minut provaříme. |
2 | Na druhé polovině másla mezitím opečeme krutony z toustového chleba. |
3 | Polévku rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, přidáme muškátový květ, sůl, pepř a procedíme přes cedník. |
4 | Podáváme s upečenými krutony. |
Kávová lžička pepře se mi zdála v ingrediencích přehnaná. Dala jsem špetku. Místo šlehačky jsem použila zakys. smetanu a dvě lžičky citrónové štávy. Polévka byla luxusní. Mám ji takto raději. Je v ní méně laktózy, takže je i zdravější