Chlebové uzly se sezamem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebové uzly se sezamem
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46457 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1,5 kávová lžička | Droždí sušené |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné sušené |
200 g | Mouka pšeničná celozrnná |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Olej sezamový |
75 g | Sezam - semena |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 32,3mg |
Draslík | 60,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Olej sezamový, Sezam - semena, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné sušené, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebové uzly se sezamem postup přípravy receptu:
1 | Větší část sezamových semínek osmahneme na suché rozpálené pánvi, menší část ponecháme na posypání. Vejce rozšleháme v misce. |
2 | Do pečicí nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, cukr a sůl, přisypeme i opražená sezamová semínka. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a vše poprášíme droždím. |
3 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
4 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. |
5 | Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, z každého vyválíme přibližně 20 až 25 cm dlouhý váleček a z něj uvážeme uzel tak, aby dole byl plochý a druhý konec směřoval nahoru. Uzly dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout 45 až 60 minut. |
6 | Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. Vykynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými semínky. Pečeme přibližně 15 minut, dokud nemají zlatavou barvu. |
Poznámka
Pražená sezamová semínka zvýrazňují u těchto chlebových uzlů jejich chuť