Jednoduchý recept

Vejce v žemli

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 30 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (13%)
ID receptu: 46475

Ingredience

1 polévková lžíce Citronová šťáva
150 g Máslo čerstvé
150 ml Ocet vinný
2 polévková lžíce Olej olivový
3 ks Pepř černý celý
1 kávová lžička Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Petržel - nať
1 kávová lžička Sůl
200 g Šunka parmská
3 ks Vaječný žloutek slepičí
4 ks Vejce slepičí
2 l Voda pitná
2 ks Žemle tuková

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 559 kcal
Kilojoule 2 339kJ
5% Sacharidy 17 g
63% Tuky 48 g
23% Sodík 457 mg
27% Bílkoviny 15 g

Vejce v žemli postup přípravy receptu:

1

Oocet s pepřem a petrželkou svaříme na poloviční objem. Přecedíme, dáme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do varu. V misce prošleháme metlou tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa, šleháme nad hrncem v páře do zhoustnutí. Aby se voda nevařila, občas hrnec odstavíme. Musíme získat nadýchanou pěnu, která stéká z metly. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme, zopakujeme ještě jednou. Směs by měla být hustá jako majonéza.

2

Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

3

V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, vmícháme lžíci octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku, promícháme vroucí octovou vodu a do víru uprostřed necháme sklouznout vejce. Povaříme 3 minuty, aby zůstal žloutek ještě tekutý, vyjmeme děrovanou naběračkou. Takto zpracujeme i ostatní vejce.

4

Na každou polovinu opečené žemle položíme opečený plátek šunky, na něj vejce a všechno přelijeme omáčkou.

5

Ihned podáváme.

Poznámka

Servírujeme teplé. Žemle rozkrojíme a opečeme, šunku též opečeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept