Chlebový šnek se smetanovo-skořicovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebový šnek se smetanovo-skořicovou náplní
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46551 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
6 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1,5 kávová lžička | Droždí sušené |
100 g | Máslo čerstvé |
1,8 dl | Mléko polotučné |
450 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
100 g | Rozinky tmavé |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 160,4mg |
Draslík | 99,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 183,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr třtinový, Droždí sušené, Muškátový oříšek, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebový šnek se smetanovo-skořicovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme jedno vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. |
4 | Během programu připravíme náplň. V misce smícháme zakysanou smetanu, třtinový cukr, skořici, muškátový oříšek a rozinky. Jedno vejce rozšleháme na potření šneka. |
5 | Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech přibližně 45 x 30 cm a potřeme smetanovou směsí tak, aby na okraji zůstal asi 2,5 cm široký pruh bez náplně. |
6 | Těsto po delší straně svineme a kraje přitiskneme k sobě. |
7 | Závin dáme na olejem mírně potřený plech spojem dolů, zavineme do podoby šneka, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutého šneka propíchneme dlouhou grilovací jehlou, aby se během pečení nerozvinul, a potřeme rozšlehaným vajíčkem. |
8 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a šneka pečeme přibližně 30 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout. |