Jednoduchý recept

Brusinkový chléb s ořechy

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46568

Ingredience

75 g Brusinky sušené
1 kávová lžička Cukr krupice
2 kávová lžička Droždí sušené
2 polévková lžíce Med včelí
75 ml Mléko polotučné
575 g Mouka pšeničná hladká
2 polévková lžíce Ořechový olej
100 g Ořechy vlašské
1 ks Vejce slepičí
2,8 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 561 kcal
Kilojoule 2 348kJ
25% Sacharidy 89 g
23% Tuky 17 g
1% Sodík 17 mg
27% Bílkoviny 15 g

Brusinkový chléb s ořechy postup přípravy receptu:

1

K výrobě tohoto typu chleba musíme mít kvásek, který se připravuje 12 až 24 hodin předem.

2

Mléko v malém hrnci zahřejeme k bodu varu, pak vmícháme cukr a odstavíme. Přilijeme 75 ml vody a lehce zchladíme. Ve větší míse smícháme 125 g mouky a 1 lžičku droždí, zalijeme směsí mléka, vody a cukru. Mírná hrudkovitost těsta nevadí. Mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 12 až 24 hodin vykynout.

3

Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme kvásek, 2 dl vody, olej, med a 1 lžičku soli. Najemno nasekané vlašské ořechy a 450 g mouky přisypeme tak, aby zcela pokryly kvásek s vodou a přísadami, vše poprášíme jednou lžičkou droždí.

4

Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

5

Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.

6

Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme brusinky. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.

7

Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý potřeme rozšlehaným vejcem a ostrým nožem ho rozřízneme do tvaru kříže.

8

Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a chléb pečeme asi 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept