Jednoduchý recept

Zavařenina s celými jahodami na francouzský způsob

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 46570
Kategorie: Džemy, zavařeniny

Ingredience

40 ml Citronová šťáva
2 ks Citronová verbena
800 g Cukr krupice
1,1 kg Jahody zahradní
150 g Kandované ovoce
1 l Sirup Monin - jahodový

Nutriční hodnoty jedné porce

6% Kalorie 121 kcal
Kilojoule 508kJ
9% Sacharidy 31 g
0% Tuky 0 g
0% Sodík 3 mg
0% Bílkoviny 0 g

Zavařenina s celými jahodami na francouzský způsob postup přípravy receptu:

1

Malé jahody důkladně omyjeme a necháme okapat, větší plodyy přepůlíme. Jahody (zbavené stopek a kalichů) smícháme s cukrem, citronovou šťávou a necháme odležet nejméně 12 hodin. Poté směs přivedeme k varu, jakmile vzkypí, odstavíme z ohně.

2

Přelijeme do misky, ochladíme a necháme odležet dalších 12 hodin.

3

Odleželou směs přelijeme přes síto do hrnce a necháme odkapat. Jahodový sirup přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 7 - 10 minut, teplota by měla dosáhnout 106°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky.

4

Do jahodového sirupu přidáme částečně kandované bobule jahod, na mírném ohni asi 5 minut vaříme, provedeme želírovací zkoušku (krátce před uplynutím doby vaření vyjmeme z vroucí zavařeniny vařečku a necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina, jinak ji necháme povařit ještě 1 - 2 minuty), abychom zjistili, zda je džem již hotový. Citronovou verbenu opláchneme, otřepeme vodu, nastrháme lístky, nasekáme je nahrubo a přidáme do hotového džemu, poté plníme skleničky.

Poznámka

Francouzské džemy jsou tekutější a obsahují zpravidla větší kousky ovoce. Verbena citrónová neboli Aloisie je rostlina s citrónovou vůní ještě intenzivnější než citron. Aromatické listy používáme k přípravě čajů, nápojů, salátů, ovocných pohárů, dresinků, omáček, zeleninových i masových pokrmů. Místo citronové verbeny můžeme použít mátu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept