Zavařenina s celými jahodami na francouzský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zavařenina s celými jahodami na francouzský způsob
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 46570 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
40 ml | Citronová šťáva |
2 ks | Citronová verbena |
800 g | Cukr krupice |
1,1 kg | Jahody zahradní |
150 g | Kandované ovoce |
1 l | Sirup Monin - jahodový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 30,5mg |
Vláknina | 818,7mg |
Vitamín A | 2,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Jahody zahradní, Kandované ovoce mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sirup Monin - jahodový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citronová verbena nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zavařenina s celými jahodami na francouzský způsob postup přípravy receptu:
1 | Malé jahody důkladně omyjeme a necháme okapat, větší plodyy přepůlíme. Jahody (zbavené stopek a kalichů) smícháme s cukrem, citronovou šťávou a necháme odležet nejméně 12 hodin. Poté směs přivedeme k varu, jakmile vzkypí, odstavíme z ohně. |
2 | Přelijeme do misky, ochladíme a necháme odležet dalších 12 hodin. |
3 | Odleželou směs přelijeme přes síto do hrnce a necháme odkapat. Jahodový sirup přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 7 - 10 minut, teplota by měla dosáhnout 106°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky. |
4 | Do jahodového sirupu přidáme částečně kandované bobule jahod, na mírném ohni asi 5 minut vaříme, provedeme želírovací zkoušku (krátce před uplynutím doby vaření vyjmeme z vroucí zavařeniny vařečku a necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina, jinak ji necháme povařit ještě 1 - 2 minuty), abychom zjistili, zda je džem již hotový. Citronovou verbenu opláchneme, otřepeme vodu, nastrháme lístky, nasekáme je nahrubo a přidáme do hotového džemu, poté plníme skleničky. |
Poznámka
Francouzské džemy jsou tekutější a obsahují zpravidla větší kousky ovoce. Verbena citrónová neboli Aloisie je rostlina s citrónovou vůní ještě intenzivnější než citron. Aromatické listy používáme k přípravě čajů, nápojů, salátů, ovocných pohárů, dresinků, omáček, zeleninových i masových pokrmů. Místo citronové verbeny můžeme použít mátu.