Smetanové chlebové bochánky se sladkou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanové chlebové bochánky se sladkou polevou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46572 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
100 g | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Cukr vanilka |
1,5 kávová lžička | Droždí sušené |
25 g | Máslo čerstvé |
120 ml | Mléko polotučné |
450 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
120 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 35,0mg |
Draslík | 35,2mg |
Vláknina | 322,8mg |
Vitamín A | 103,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Cukr třtinový, Droždí sušené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanové chlebové bochánky se sladkou polevou postup přípravy receptu:
1 | Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko a zakysanou smetanu, přidáme vejce, máslo, vanilku, třtinový cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. |
4 | Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 10 stejně velkých dílů. Z každého vytvoříme asi 7,5 cm dlouhou šišku, dáme je na olejem mírně potřený plech, přikryjeme olejem pomazanou fólií a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvakrát větší objem. |
5 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a bochánky pečeme přibližně 15 až 20 minut, až mají zlatavou barvu. Po upečení je necháme pomalu vychladnout. |
6 | Během chladnutí smícháme v misce práškový cukr s vodou, směsí vychladlé bochánky potřeme a necháme je zaschnout. |
Poznámka
Lahodné chlebové těsto, kterému jemnost dodává zakysaná smetana.