Chlebíček s ovocem v čajovém nálevu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebíček s ovocem v čajovém nálevu
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46617 |
Ingredience
75 g | Broskve sušené |
2 dl | Čaj černý |
25 g | Cukr třtinový |
100 g | Křížaly (sušená jablka) |
2,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
110 g | Med včelí |
75 g | Meruňky sušené |
225 g | Mouka pšeničná hladká |
1 dl | Olej slunečnicový |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 40,9mg |
Draslík | 469,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 7,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Křížaly (sušená jablka), Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Meruňky sušené, Olej slunečnicový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Broskve sušené, Čaj černý, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebíček s ovocem v čajovém nálevu postup přípravy receptu:
1 | Vařící vodou zalijeme čaj, louhujeme přibližně pět minut, poté scedíme. Sušené ovoce nakrájíme na jemno, dáme do misky a zalijeme scezeným vylouhovaným čajem. Ovoce necháme máčet alespoň 1 hodinu, pak ho přecedíme přes síto a necháme okapat. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí nádobu, vložíme do ní okapané ovoce, přidáme 100 g medu, vejce, olej, mouku a prášek do pečiva. |
3 | Nádobu dáme zpět do přístroje, nastavíme na program "koláč" a zapneme. Po 10 minutách zkontrolujeme, jestli se všechny suroviny spojily, gumovou stěrkou odstraníme ze stran nalepené kousky těsta. |
4 | Pokud přístroj nemá cyklus míchání, ušleháme 100g medu, vejce, olej a prášek do pečiva do hladka v míse. Pak vmícháme namočené ovoce a těsto dáme do pečicí nádoby. Tu vložíme do prístroje. |
5 | Pekárnu nastavíme na 50 minut pečení. Průběh kontrolujeme nejpozději 10 minut před koncem cyklu, poté už jen dopékáme podle potřeby. Upečený chlebíček musí být na dotyk pružný a zapíchnutá dřevěná špejle po vytažení čistá, nelepivá. |
6 | Po upečení přístroj vypneme, v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chlebíček v ní necháme 10 minut zchladnout. |
7 | V hrnku rozehřejeme zbylý med, k němu přimícháme třtinový cukr, směsí pak ještě teplý chlebíček, který jsme opatrně vyklepli z formy, potřeme a necháme ho pomalu zcela vychladnout. |