Chlebíček s ořechy a kávovou příchutí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebíček s ořechy a kávovou příchutí
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46631 |
Kategorie: | Sladké chlebíčky |
Ingredience
200 g | Cukr moučkový |
175 g | Cukr třtinový |
3 polévková lžíce | Káva instantní |
2,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mléko polotučné |
225 g | Mouka pšeničná hladká |
100 g | Ořechy vlašské |
3 ks | Vejce slepičí |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 163,1mg |
Draslík | 324,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 144,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Cukr třtinový, Káva instantní, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebíček s ořechy a kávovou příchutí postup přípravy receptu:
1 | V hrnci pomalu zahříváme 4 polévkové lžíce mléka, do kterého jsme přisypali 2 lžíce instatní kávy. Po rozpuštění kávy necháme mléko zchladnout. Větší část vlašských ořechů nasekáme na jemno, ponecháme si 12 celých půlek na ozdobení. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí nádobu, nalijeme do ní mléko s kávou, přidáme 175 g změklého másla, třtinový cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a nasekané ořechy. |
3 | Nádobu dáme zpět do přístroje, nastavíme na program "koláč" a zapneme. Po 10 minutách zkontrolujeme, zda se všechny suroviny spojily, gumovou stěrkou odstraníme ze stran nalepené kousky těsta. |
4 | Pokud přístroj nemá cyklus míchání, všechny suroviny mimo ořechů ušleháme ručně v míse do hladkého těsta. Směs dáme do pečicí nádoby, vložíme do přístroje. |
5 | Pekárnu nastavíme na 50 minut pečení. |
6 | Pprůběh kontrolujeme nejpozději 10 minut před koncem cyklu, poté už jen dopékáme podle potřeby. Upečený chlebíček musí být na dotyk pružný a zapíchnutá dřevěná špejle po vytažení čistá, nelepivá. |
7 | Po dopečení přístroj vypneme, v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chlebíček v ní necháme 10 minut zchladnout, pak ho opatrně vyklopíme a necháme pomalu zcela vychladnout. |
8 | Než chlebíček vychladne, připravíme si v míse kávový krém. V 1 lžíci vařící vody rozpustíme 1 lžíci kávy. Zbývajících 100 g másla ušleháme do pěny, do ní pak postupně zašleháme moučkový cukr a rozpuštěnou kávu. |
9 | Krémem chlebíček potřeme, ozdobíme půlkami ořechů a necháme v chladu ztuhnout. |
Poznámka
Lahodný chlebíček který můžeme podávat i jako desert.