Balkánský chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Balkánský chléb z domácí pekárny
Balkánský chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46692 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
600 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
3,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 40,9mg |
Draslík | 143,0mg |
Vláknina | 300,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Balkánský chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Vajce rozšleháme ve studené vodě. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu s rozšlehaným vajíčkem, na ni přisypeme mouku, uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protilehlého rohu cukr. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku. |
4 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme čistou utěrkou a na kuchyňském sítu necháme vychladnout. |
5 | Pokud chceme, aby chléb měl velmi měkkou kůrku, potřeme ho ihned po vyklepnutí z formy vlažnou vodou a zabalíme do utěrky. |
Poznámka
Do těsta je možné přidat pro vylepšení chuti i různé bylinky - pažitku, petržel, majoránku. Pro vylepšení chuti i vzhledu můžeme bochník po potření vodou posypat semínky sezamu nebo slunečnice. Doba pečení se může lišit podle typu domácí pekárny.