Český pšenično-žitný chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Český pšenično-žitný chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46699 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
50 ml | Mléko - podmáslí |
350 g | Mouka pšeničná hladká |
250 g | Mouka žitná bílá |
2 kávová lžička | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 107,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko - podmáslí, Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná bílá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Český pšenično-žitný chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Ve vlažné vodě rozšleháme podmáslí. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu s podmáslím, na ni přisypeme smíchané oba druhy mouky a posypeme je drceným kmínem. Uprostřed uděláme malý důlek, do něj přidáme droždí a posypeme ho cukrem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku. |
4 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho vychladnout. |
Poznámka
Chléb můžeme krájet vlažný. Část pšeničné i žitné mouky můžeme nahradit moukami celozrnnými. Do těsta také můžeme v průběhu cyklu míchání přidat sezamová nebo slunečnicová semínka. Pokud do těsta přidáme trochu žitného kvasu, bude chléb chutnější. Doba pečení se může lišit podle typu domácí pekárny.