Dietní toustový chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dietní toustový chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46701 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
20 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Med včelí |
2 dl | Mléko odtučněné |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 88,4mg |
Vláknina | 213,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Olej rostlinný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko odtučněné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dietní toustový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vlažnou vodu a mléko, přidáme olej a přisypeme mouku. Uprostřed uděláme malý důlek, do něj nasypeme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
2 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme rychlý program a světlou kůrku, stiskneme Start. |
3 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu zcela vychladnout. |
Poznámka
Z tohoto chleba můžeme připravit i vynikající suchary. Druhý den po upečení chléb nakrájíme na 1 cm silné plátky, rozložíme je na plech a sušíme v troubě při teplotě 140 stupňů. Suchary můžeme skladovat v uzavřené míse na suchém místě i několik týdnů. Doba pečení se může lišit podle typu domácí pekárny.
Rychlý program využívám minimálně, pouze v opravdu nutných případech, kdy potřebuji mít brzy pečivo. Přece jen z dobře propracovaného, hlazeného a vykynutého těsta je chléb lepší, nadýchanější. Použila jsem čerstvé droždí, v receptu v ingrediencích není uvedeno, o jaké se jedná. Až v postupu je zmínka, že se nasype droždí, tak to bude nejspíš sušené, ale poprvé jsem to přehlédla. Já vždy mouku smíchám se solí a pokud bych použila sušené droždí, tak ho taky smíchám s moukou. Nemám pekármu s předehřevem, tak mléko a vodu jsem použila vlažnou. Soli se může dát i malinko více, maximálně však 2 malé zarovnané lžičky. Dala bych 1 a půl zarovnané lžičky. Chlebík hodnotím vcelku kladně pro rychlost připravy a rychlé upečení.
Krásné fotky!
Děkuji za pochvalu, mně se zase líbí fotky jiných uživatelů