Středně velký bílý chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Středně velký bílý chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46705 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 107,6mg |
Vláknina | 445,0mg |
Vitamín A | 14,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Středně velký bílý chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a ocet, na ni přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme čerstvé droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protilehlého rohu cukr. |
2 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,5 kg a středně propečenou kůrku. |
3 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. |
4 | Kráječem na chleba můžeme krájet už krátce po upečení, pro krájení nožem by ale měl být studený. |
Poznámka
Doba pečení i názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.
Klasický, jednochuchý a nenáročný chléb z domácí pekárny. Já mouku proseju přes síto aby se provzdušnila, smíchám hned se solí, cukrem, kmínem - dala jsem menší zarovnanou lžičku drceného a lžičku celého, a vsypu do nádoby pekárny. Nahoru rozdrobím čerstvé droždí. Vodu jsem si zvykla spíš vážit než odměřovat, je to přesnější. Tady jsem jí dala o trochu méně, asi o 3 cl. Jinak se musí dosypat trochu mouky. POZOR !!! V receptu je uvedeno 12 kávových lžiček soli, což je strašně moc. Dávám 2 zarovnané lžičky!!!