Makaronový nákyp se šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makaronový nákyp se šunkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Mikova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 46713 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
100 g | Gouda |
150 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Olej stolní |
250 ml | Omáčka bešamelová |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
500 g | Špagety, Makarony |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Šunka dušená |
200 g | Sýr smetanový tavený 45% |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 94g |
---|---|
Cholesterol | 29,7mg |
Draslík | 304,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej stolní, Špagety, Makarony, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Gouda, Mléko polotučné, Omáčka bešamelová, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šunka dušená, Sýr smetanový tavený 45% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Makaronový nákyp se šunkou postup přípravy receptu:
1 | Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. |
2 | Předehřejeme troubu na 225ºC (horkovzdušnou troubu na 200ºC). Sýr goudu nastrouháme nahrubo. Šunku nakrájíme na kostičky. Do bešamelové omáčky přidáme mléko, převaříme, vmícháme sýr a pokud je potřeba, dochutíme solí a pepřem. Olejem vymažeme zapékací mísu a střídavě ji vykládáme makarony a šunkou, každou vrstvu při tom přeléváme omáčkou. |
3 | Nakonec celý nákyp přelijeme zbylou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a vložíme do trouby. Zapékáme asi 20 minut na 2. liště odspoda. |
4 | Petrželku opláchneme, osušíme a nasekáme. |
5 | Hotový nákyp vyjemem, naporcujeme na talíře a podáváme posypaný petrželkou. |