Vařené vepřové koleno se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařené vepřové koleno se zeleninou
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 46731 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
5 ks | Bobkový list |
0,3 ks | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev kořen |
3 ks | Nové koření celé |
10 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Vepřové koleno |
Na dresink | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
100 ml | Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
Na přílohu | |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 ks | Jablka |
1 ks | Křen |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 979,5mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 202,4mg |
Vitamín E | 12,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Česnek, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Cibule, Cukr krupice, Jablka, Křen, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Vepřové koleno, Pepř černý mletý, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařené vepřové koleno se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Do většího hrnce s osolenou vložíme očištěné vepřové koleno. Přidáme k němu všechnu oškrábanou zeleninu: mrkev, petržel, celer a koření: celý pepř, bobkový list, nové koření a oloupaný stroužek česneku, který překrojíme na polovinu. Přisypeme kmín a vaříme dvě hodiny doměkka. Pak koleno vyjmeme z hrnce a naporcujeme. |
2 | Připravíme dresink. Tři stroužky česneku rozetřeme se solí, přidáme lžíci mleté sladké papriky, slunečnicový olej a půl lžičky kmínu. Smícháním vytvoříme česnekovo-paprikový dresink, jímž potřeme jednotlivé porce vařeného kolena. |
3 | Smícháme kysané zelí, nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a lehce pocukrujeme. |
4 | Zelný salát podáváme jako přílohu. Další přílohou bude křen s jablky. |
Poznámka
Jako přílohu k vepřovému kolenu také můžeme podávat vařenou červenou řepu s fenyklem, papriky plněné zelím, papričky zvané beraní rohy a chléb.