Jednoduchý recept

Chléb ze špaldové celozrnné mouky z domácí pekárny

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 90 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (100%)
ID receptu: 46732
Kategorie: Přílohy

Ingredience

5 g Droždí sušené
1,5 kávová lžička Kmín drcený
1 kávová lžička Med včelí
600 g Mouka špaldová celozrnná
5 g Sezam - semena
5 g Slunečnice - semena
1,5 kávová lžička Sůl
4 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 392 kcal
Kilojoule 1 642kJ
20% Sacharidy 72 g
5% Tuky 4 g
10% Sodík 200 mg
30% Bílkoviny 17 g

Chléb ze špaldové celozrnné mouky z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek, do něj přidáme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.

2

Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb a bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku. Stiskneme tlačítko Start.

3

Ke konci cyklu hnětení přisypeme do pečící nádoby semínka. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem, u některých musíme hlídat čas.

4

Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme pod utěrkou vychladnout.

5

Kráječem na chleba můžeme krájet již několik minut po upečení, nožem až po úplném vychladnutí.

Poznámka

Špaldový celozrnný chléb chutná nejlépe ještě vlažný. Špaldová mouka má větší obsah rostlinných bílkovin než mouka pšeničná a chléb je proto výživově i chuťově lepší. Má i o něco delší trvanlivost. V receptu můžeme část špaldové mouky nahradit moukou pšeničnou celozrnnou nebo i bílou, ale ne více jak 100 gramů. Sušené droždí můžeme nahradit 20 g droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept