Celozrnný pšenično-žitný chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný pšenično-žitný chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46733 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
5 g | Droždí sušené |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
1,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
400 g | Mouka pšeničná celozrnná |
200 g | Mouka žitná celozrnná |
2 kávová lžička | Sůl |
3,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 288,7mg |
Vláknina | 29g |
Vitamín A | 3,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Fenykl obecný, Kmín drcený, Med včelí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celozrnný pšenično-žitný chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme oba druhy smíchané mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
2 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro celozrnný chléb, bochník o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku. Stiskneme tlačítko Start. |
3 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na drátěné podložce, případně položený na vařečku, přikrytý utěrkou vychladnout. |
4 | Horký chléb z žitné mouky nikdy nekrájíme, protože by mohl vzniknout tzv. "brousek". |
Poznámka
Chléb z těsta s žitnou moukou je nižší a méně "nadýchaný". Je ale vláčnější a má delší trvanlivost. V tomto receptu je možné žitnou mouku celozrnnou nahradit i žitnou moukou chlebovou. Místo sušeného droždí je možné použít 20g droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.