Jednoduchý recept

Celozrnný pšenično-žitný chléb z domácí pekárny

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 90 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 46733
Kategorie: Přílohy

Ingredience

5 g Droždí sušené
0,5 kávová lžička Fenykl obecný
1,5 kávová lžička Kmín drcený
0,5 kávová lžička Med včelí
400 g Mouka pšeničná celozrnná
200 g Mouka žitná celozrnná
2 kávová lžička Sůl
3,5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 358 kcal
Kilojoule 1 500kJ
20% Sacharidy 72 g
4% Tuky 3 g
13% Sodík 265 mg
24% Bílkoviny 14 g

Celozrnný pšenično-žitný chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme oba druhy smíchané mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.

2

Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro celozrnný chléb, bochník o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku. Stiskneme tlačítko Start.

3

Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na drátěné podložce, případně položený na vařečku, přikrytý utěrkou vychladnout.

4

Horký chléb z žitné mouky nikdy nekrájíme, protože by mohl vzniknout tzv. "brousek".

Poznámka

Chléb z těsta s žitnou moukou je nižší a méně "nadýchaný". Je ale vláčnější a má delší trvanlivost. V tomto receptu je možné žitnou mouku celozrnnou nahradit i žitnou moukou chlebovou. Místo sušeného droždí je možné použít 20g droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept