Jogurtový pšenično-žitný chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jogurtový pšenično-žitný chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46738 |
Ingredience
20 g | Droždí |
1 dl | Jogurt bílý |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
200 g | Mouka pšeničná celozrnná |
300 g | Mouka žitná celozrnná |
2 kávová lžička | Sůl |
2,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 466,6mg |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 5,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Kmín drcený, Med včelí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jogurtový pšenično-žitný chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Jogurt v míse rozšleháme s vodou. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu s jogurtem, přisypeme oba druhy mouky smíchané s kmínem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku. |
4 | V průběhu cyklu míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. |
5 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. |
6 | Chléb krájíme až několik hodin po upečení. |
Poznámka
Velmi chutný a výživově hodnotný chléb. Má ale menší dobu trvanlivosti, a proto se nehodí na pečení tzv. do zásoby. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.