Toustový chléb celozrnný z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Toustový chléb celozrnný z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46739 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
5 g | Droždí sušené |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
60 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka polohrubá |
350 g | Mouka pšeničná celozrnná |
1 kávová lžička | Sůl |
3,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 44,4mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Fenykl obecný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Toustový chléb celozrnný z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Máslo na mírném ohni rozpustíme v kastrolku. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme k ní rozpuštěné máslo, přisypeme oba druhy mouky smíchané s fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme rozdrobené droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protilehlého rohu cukr. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro toust o váze 0,9 kg a světlou kůrku. Stiskneme tlačítko Start. |
4 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme a chléb z ní opatrně vyklepneme. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme na kuchyňském sítu nebo vařečce zcela vychladnout. Krájíme až několik hodin po upečení. |
Poznámka
Velmi chutný a výživově hodnotný chléb, vynikající pro přípravu topinek a plněných toustů. V průběhu míchání lze do těsta přidat opražená slunečnicová semena. Sušené droždí je možné nahradit 20 g droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.
Chtěla jsem vyzkoušet tento chléb, ale v receptu je uvedeno větší množství vody než je třeba. Dosypávala jsem snad ještě 150 g hladké pšeničné mouky a i tak se chlebík trochu středem propadl. Takže chuťa konzistenci nemůžu moc zhodnotit.