Celozrnný chléb se směsí semínek z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný chléb se směsí semínek z domácí pekárny
Celozrnný chléb se směsí semínek z domácí pekárny
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46740 |
Ingredience
30 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Dýňová semínka |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Med včelí |
500 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 g | Mouka žitná celozrnná |
1 polévková lžíce | Sezam - semena |
1 polévková lžíce | Slunečnice - semena |
2 kávová lžička | Sůl |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 302,0mg |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 1,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Dýňová semínka, Fenykl obecný, Kmín drcený, Med včelí, Sezam - semena, Slunečnice - semena, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celozrnný chléb se směsí semínek z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Všechna semínka v misce smícháme a lehce osmahneme nasucho na rozehřáté pánvičce. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přisypeme oba druhy mouku smíchané s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku. Stiskneme tlačítko Start. |
4 | Když pekárna zvukovým signálem oznámí, že máme přidat přísady - případně 5 minut před koncem cyklu hnětení - přisypeme do těsta opražená semínka. |
5 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho vychladnout. |
Poznámka
Mimořádně chutný a výživný chléb. Obsahuje minerální látky, rostlinné tuky, bílkoviny a vitamíny. Vhodný k zeleninovým salátům i k tepelně upraveným pokrmům ze zeleniny. Pšeničnou celozrnnou mouku lze v receptu nahradit celozrnnou moukou špaldovou. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.