Chléb s ovesnými vločkami z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb s ovesnými vločkami z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46762 |
Ingredience
30 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
200 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 g | Mouka sójová plnotučná |
100 g | Ovesné vločky |
100 g | Šrot ječný |
1,5 kávová lžička | Sůl |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 282,8mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Fenykl obecný, Kmín drcený, Med včelí, Ovesné vločky, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka sójová plnotučná, Šrot ječný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb s ovesnými vločkami z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, postupně přisypeme oba druhy mouky, šrot a vločky, přidáme koření. Doprostřed uděláme malý důlek, do něj přidáme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme. |
4 | V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta, v případě nutnosti přilijeme vodu. Suroviny totiž obsahují hodně vlákniny a potřebují více vody. |
5 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb v ní necháme téměř vychladnout a teprve pak ho opatrně vyklepneme. |
Poznámka
Chléb obsahuje mnoho vlákniny a může pomoci snížit např. obsah cholesterolu v krvi. Sójová mouka navíc obsahuje důležité fytoestrogeny, které u žen příznivě působí na hormonální pochody. Ovesné vločky je možné nahradit jinými typy obilných vloček, do chleba můžeme přidat i různá semínka - slunečnice, sezam a další. Místo čerstvého droždí můžeme použít 7 g droždí sušeného. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.