Obložený tatarák - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Obložený tatarák
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 46767 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Hořčice kremžská |
2 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
600 g | Hovězí svíčková |
1 polévková lžíce | Kečup |
1 kávová lžička | Martell cognac |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
2 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
Na ozdobu | |
---|---|
1 ks | Cibule červená |
2 ks | Okurky |
1 ks | Paprika červená |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 ks | Vejce slepičí |
5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 678,5mg |
Draslík | 992,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,6mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí svíčková, Šalotka, Okurky, Paprika červená, Rozmarýn čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice kremžská, Hořčice plnotučná, Kečup, Martell cognac, Pepř černý mletý, Worcester (worcesterská omáčka), Cibule červená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Obložený tatarák postup přípravy receptu:
1 | Z hovězí svíčkové odstraníme případné blanky, maso omyjeme, osušíme a ostrým nožem jemně naškrábáme. Maso dáme do mísy. Šalotku očistíme, velmi nadrobno pokrájíme a přidáme k masu. Ještě doložíme |
2 | hořčici plnotučnou i kremžskou, worcesterovou omáčku, kečup a pepř. Zlehka promícháme, na dochucení přidáme 1 lžičku koňaku.(Sůl při přípravě do masa nedáváme, každý si tatarák osolí podle chuti). Ze směsi masa utvoříme bochánek, zakryjeme ho a dáme do chladničky odpočinout minimálně na 30 minut. |
3 | V rendlíku přivedeme k varu 4-5 dl vody, vložíme do ní 4 vejce a uvaříme je natvrdo. Vaříme 9-10 minut. Uvařená a vychladlá vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Omyjeme papriku, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky. Červenou očištěnou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Nakládané sladkokyselé okurky podélně rozkrájíme na tenké dílky. Snítku rozmarýnu omyjeme a lístky otrháme. |
4 | Maso rozdělíme tak, že každou porci vytvarujeme do malého bochánku, který dáme doprostřed servírovací misky. Do porce masa uděláme důlek, do kterého vložíme čerstvý žloutek, tatarák obložíme připraveným pokrájeným vajíčkem, paprikou, cibulí, lístky rozmarýnu a servírujeme. |
Poznámka
K tataráku podáváme sůl, topinky s česnekem, kečup a worcester. Doporučení: hovězí svíčkovou k přípravě tatarského bifteku zamrazíme na 2-3 dny na -30°C. Takto se vyvarujeme zdravotních problémů ze syrového masa.