Jednoduchý recept

Kvasový špaldovo-žitný chléb z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 46781
Kategorie: Přílohy

Ingredience

3,5 g Droždí sušené
1 kávová lžička Kmín drcený
400 g Mouka špaldová celozrnná
150 g Mouka žitná celozrnná
1,5 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
3,7 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 339 kcal
Kilojoule 1 419kJ
18% Sacharidy 65 g
4% Tuky 3 g
10% Sodík 199 mg
27% Bílkoviny 15 g

Kvasový špaldovo-žitný chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a 1 lžíci sušeného žitného kvásku, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme celozrnnou špaldovou mouku s kmínem. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

3

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

4

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Poznámka

Chutný, výživný klasický chléb pro každodenní spotřebu. Místo špaldové celozrnné mouky můžeme použít mouku pšeničnou bílou, případně směs obou. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept