Cibulačka z Francie - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cibulačka z Francie
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 46817 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
5 g | Bobkový list |
1,5 kg | Cibule |
40 g | Cukr krupice |
60 g | Krupice dětská |
120 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
1 hrst | Tymián čerstvý |
200 g | Veka |
5 dl | Víno bílé |
1 l | Vývar slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 39,0mg |
Draslík | 447,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sýr Ementál (Primátor), Veka, Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cibulačka z Francie postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme po délce na hrubé plátky. V hrnci rozpálíme máslo, vložíme cibuli, orestujeme, posypeme cukrem, přidáme nití svázáný tymián a za stálého míchání cibuli karamelizujeme. Do hrnce vsypeme bobkový list, sůl, pepř, vše zalijeme vínem, necháme ho vyvařit do sucha, aby zůstalo jen vinné aroma a vyrestovaná cibule. Tu posypeme dětskou krupicí, mícháním zapražíme, zalijeme vývarem a na středně silném ohni polévku povaříme 30 minut. Před dovařením podle vlastní chuti osolíme a opepříme. |
2 | Troubu předehřejeme, na každý krajíc veky nasypememe nastrouhaný sýr, vyskládáme na plech a vložíme do nahřáté trouby zapéct, aby veka byla křupavá a sýr rozpuštěný. |
3 | Uvařenou, ještě teplou polévku nalijeme do polévkových šálků, posypeme nasekanou petrželovou natí, přidáme připravené křupavé krajíce veky a podáváme. |
Poznámka
Polévku podáváme jako teplý předkrm. Krutony můžeme připravit také přímo v polévce tak, že do ohnivzdorných šálků nalijeme polévku, na ní poklademe křupavé krutony a posypeme nastrouhaným sýrem. Připravené šálky naskládáme na plech, který vložíme do horké trouby pod rozpálený gril, polévku z trouby vytáhneme až bude rozpuštěný sýr.