Kapr pečený po židovském způsobu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kapr pečený po židovském způsobu
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 46822 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
600 g | Kapr obecný |
50 g | Máslo čerstvé |
Na omáčku | |
---|---|
50 g | Brusinky sušené |
1 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
3 ks | Hřebíček |
0,5 kávová lžička | Koření perníkové |
100 g | Mandle |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 kávová lžička | Povidla švestková |
50 g | Rozinky tmavé |
150 ml | Rum |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
50 g | Švestky sušené |
300 ml | Víno bílé |
Na bramborové pyré | |
600 g | Brambory |
100 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 169,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 61,1mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 39,1mg |
Vitamín E | 7,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 99,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kapr obecný, Citrony, Cukr krupice, Hřebíček, Mandle, Rum, Sádlo škvařené, Skořice mletá, Sůl, Švestky sušené, Víno bílé, Brambory mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Brusinky sušené, Pepř černý mletý, Povidla švestková, Rozinky tmavé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kapr pečený po židovském způsobu postup přípravy receptu:
1 | Sušené ovoce nasypeme do menšího hrnce a zalijeme rumem. Z jednoho chemicky neošetřeného citronu odkrájíme kůru, nakrájíme nadrobno a přidáme k ovoci. Počkáme, až směs přijde k varu. Pak hrnec odstavíme z plotny, směs mírně posolíme, vložíme lžíci cukru a 100 ml vína. |
2 | Přichystáme kastrol, do něhož vložíme sádlo a necháme rozpustit. Nasypeme lžíci cukru a počkáme, až zkaramelizuje. Zamícháme čtyři lžičky povidel. Přilijeme zbylé víno a neustále mícháme. Čekáme, až začne vřít, potom k tomuto základu přidáme ovoce s rumem a několik celých spařených a oloupaných mandlí. |
3 | Oškrábeme brambory a doměkka je uvaříme. Pak z nich slijeme vodu. Hrnec s brambory dáme zpět na plotnu a zalijeme je teplým mlékem a smetanou. Nejprve je kvedlačkou rozšťoucháme a potom vložíme máslo. Pomocí kuchyňského robotu s metlami rozšleháme a lehce osolíme. |
4 | Připravíme pánev. Kapří filety očistíme, osolíme a opepříme a potom z každé strany zprudka přibližně tři minuty opékáme na másle. |
5 | Pánev odstavíme z plotny a na filety poklademe švestky. Přestříkáme lehce rumem. Přidáme omáčku, bramborové pyré a podáváme. |