Jednoduchý recept

Žitný kvasový chléb se směsí semínek

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46832

Ingredience

2,5 g Droždí sušené
0,5 kávová lžička Fenykl obecný
1 kávová lžička Kmín drcený
1 kávová lžička Lněné semínko
400 g Mouka chlebová
150 g Mouka žitná celozrnná
1 kávová lžička Sezam - semena
1 kávová lžička Slunečnice - semena
2 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
1,5 kávová lžička Sůl
4 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

19% Kalorie 365 kcal
Kilojoule 1 529kJ
19% Sacharidy 70 g
5% Tuky 4 g
10% Sodík 202 mg
24% Bílkoviny 14 g

Žitný kvasový chléb se směsí semínek postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné chlebové mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

3

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

4

V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Přibližně 5 minut před konce cyklu přisypeme směs semínek. Některé druhy pekáren nás na přidání surovin upozorní zvukovým signálem.

5

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je opravdu zcela vychladlý.

Poznámka

Chléb z žitné mouky je vláčný a výživově velmi hodnotný. Bochník není tak vysoký, jako např. u chleba z mouky pšeničné. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept