Vločkový kvasový chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vločkový kvasový chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46833 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2,5 g | Droždí sušené |
1 kávová lžička | Lněné semínko |
250 g | Mouka polohrubá |
150 g | Mouka žitná celozrnná |
1 kávová lžička | Sezam - semena |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
150 g | Vločky pohankové bio |
380 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 251,7mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 2,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Sezam - semena, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lněné semínko, Mouka polohrubá, Mouka žitná celozrnná, Sušený žitný kvásek, Vločky pohankové bio mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vločkový kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,3 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme pohankové vločky a pšeničnou polohrubou mouku. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl. |
3 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme. |
4 | V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Když nás pekárna zvukovým znamením upozorní na přidání surovin, přisypeme směs semínek. Pokud pekárna sama neupozorňuje, přisypeme je 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání těsta. |
5 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný. |
Poznámka
Velmi chutný a výživný chléb, obsahující díky různým druhům obilnin mnoho aminokyselin a vlákniny. Pšeničnou polohrubou mouku můžeme v tomto receptu nahradit moukou pšeničnou celozrnnou - v tom případě ještě zvýšíme množství vlákniny. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.