Ústřice se špenátem zapečené - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ústřice se špenátem zapečené
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 46835 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
100 g | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 g | Špenát listový čerstvý |
100 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Sýr Ementál (Primátor) |
300 g | Ústřice |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 135,0mg |
Draslík | 646,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,6mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Špenát listový čerstvý, Strouhanka, Sůl, Ústřice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ústřice se špenátem zapečené postup přípravy receptu:
1 | Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, celer na malé kostičky, listy špenátu dobře omyjeme a nasekáme, šalotku drobně pokrájíme. Ementál nastrouháme do misky, přisypeme strouhanku, smícháme dohromady. Zapneme troubu, aby se nahřála. |
2 | V pánvi rozpálíme máslo, na něm zpěníme šalotku, přidáme česnek, který necháme jen provonět, přimícháme připravený celer, nakonec vmícháme špenát, necháme jen projít máslem, podle chuti osolíme, opepříme a pánev stáhneme ze sporáku. |
3 | Čerstvé ústřice uvolníme ze skořápek, vodu ze skořápek scedíme do kastrůlku, maso vydlabeme, (prázdné skořápky namočíme do studené vody a potom je důkladně omyjeme) položíme do do kastrůlku s vodou z ústřic. Maso s vodou zahřejeme, kastrůlek odstavíme z ohně, maso vybereme z vody. |
4 | Umyté skořápky naskládáme na plech, naplníme je připraveným špenátem, na špenát položíme maso z ústřic, na povrch lžičkou přiměřené množství sýra. Ústřicemi naplněný plech vložíme do nahřáté trouby, pod grilem zapečeme tak, aby sýr a strouhanka měly zlatavou barvu. |
5 | Hotové ústřice vytáhneme z trouby, rozdělíme podle porci na talíře a podáváme. |
Poznámka
Takto připravené ústřice podáváme teplé, porce můžeme ozdobit citrónem. Když chceme vybrat ústřici ze skořápky, musíme ústřicovým nožem uříznout sval, který je spojen s ulitou.