Jednoduchý recept

Tradiční bílý kvasový chléb z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 46842
Kategorie: Přílohy

Ingredience

150 g Brambory
1 polévková lžíce Cukr krupice
3,5 g Droždí sušené
600 g Mouka pšeničná hladká
150 g Mouka žitná celozrnná
2 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
1 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 458 kcal
Kilojoule 1 915kJ
27% Sacharidy 97 g
3% Tuky 2 g
13% Sodík 268 mg
28% Bílkoviny 16 g

Tradiční bílý kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

Btrambory omyjeme a uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme.

3

S uzrálým kváskem a uvařenými prolisovanými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vody, přidáme uzrálý kvas a prolisované brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku, uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého nasypeme cukr.

4

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

5

V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

6

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Poznámka

Klasický chléb, který můžeme připravit v mnoha variacích - se směsí semínek, s různým kořením, s česnekem... Část pšeničné hladké mouky můžeme nahradit pšeničnou moukou celozrnnou. Nemělo by to ale být více jak 200 gramů. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept