Tmavý kvasový chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tmavý kvasový chléb z domácí pekárny
Tmavý kvasový chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46872 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
5 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Káva instantní |
1 polévková lžíce | Melasa |
400 g | Mouka pšeničná |
150 g | Mouka žitná celozrnná |
25 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián sušený |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 260,6mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 2,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Káva instantní, Melasa, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná, Mouka žitná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tmavý kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. |
3 | Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vlažné vody, ve které jsme rozmíchali instantní kávu, přidáme uzrálý kvas. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího melasu. |
4 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme. |
5 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný. |
Poznámka
Instantní kávu lze nahradit např. Vitakávou. Káva chlebu dodává tmavou barvu. Tmavý chléb nejen dobře chutná, ale i vypadá, když do těsta přidáme např. na jemno nasekané ořechy nebo mandle, olivy, případně směs semínek. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.