Jednoduchý recept

Tmavý moskevský kvasový chléb z domácí pekárny

  • Rusko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 46874
Kategorie: Přílohy

Ingredience

1 kávová lžička Cukr třtinový
10 g Droždí
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
300 g Mouka chlebová
450 g Mouka žitná celozrnná
1,5 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 438 kcal
Kilojoule 1 833kJ
25% Sacharidy 90 g
3% Tuky 3 g
13% Sodík 260 mg
33% Bílkoviny 19 g

Tmavý moskevský kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 300 g chlebové a 300 g celozrnné žitné mouky s kypřicím práškem, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího cukr.

3

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 1,1 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

4

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je naprosto chladný.

Poznámka

Přirozeně tmavý chléb s typicky ruskou recepturou. Do těsta je možné přidat opražená slunečnicová semena. Je velmi chutný i s různým kořením - anýz, fenykl, kmín... Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept