Jednoduchý recept

Malý pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46890

Ingredience

80 g Brambory
1 kávová lžička Cukr třtinový
2,5 g Droždí sušené
300 g Mouka pšeničná hladká
150 g Mouka žitná celozrnná
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
1 kávová lžička Sůl
1 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 400 kcal
Kilojoule 1 674kJ
23% Sacharidy 84 g
3% Tuky 2 g
10% Sodík 207 mg
26% Bílkoviny 15 g

Malý pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

Brambory omyjeme a uvaříme, vychladlé oloupeme a prolisujeme.

3

S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 130 ml vody, přidáme kvas a brambory. Přisypeme pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího cukr.

4

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,5 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

5

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Poznámka

Chléb můžeme ochutit např. přidáním různého koření do těsta - kmín, fenykl, anýz, koriandr..., případně semínky sezamu a slunečnice, nebo nasekanými vlašskými ořechy. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept