Pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46892 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
100 g | Brambory vařené |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
3 g | Droždí sušené |
450 g | Mouka pšeničná hladká |
150 g | Mouka žitná celozrnná |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 240,3mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 3,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory vařené, Cukr třtinový, Droždí sušené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná celozrnná, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | Brambory umyjeme a uvaříme, slijeme přes síto, vychladlé olupeme a prolisujeme. |
3 | S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. |
4 | Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2 dl vody, přidáme uzrálý kvas a brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého rohu cukr. |
5 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,75 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. |
6 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. |
Poznámka
Chléb můžeme různě ochutit přidáním koření - např. kmínu, fenyklu, anýzu, koriandru..., případně semínky slunečnice a sezamu nebo nasekanými vlašskými ořechy. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.