Želé s citronem a bezovými květy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Želé s citronem a bezovými květy
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 46908 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
6 ks | Bezinkový květ |
2,2 kg | Citrony |
1 kg | Cukr želírovací |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 46,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 9,7mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bezinkový květ, Cukr želírovací mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Želé s citronem a bezovými květy postup přípravy receptu:
1 | Nachystáme okvětí černého bezu, ze kterého musíme odstranit hmyz, a kůru ze tří dobře omytých a osušených citronů nakrájených na širší dlouhé proužky. Ze zbylých citronů i z citronů bez kůry vymačkáme šťávu. V hrnci přivedeme k varu 1 litr citronové šťávy, proužky kůry ze tří citronů a želírovací cukr; okvětí černého bezu přidáme až směs začne silně bublat. Za neustálého míchání vaříme 4 minuty, sejmeme z ohně, vytáhneme proužky citronové kůry, květy černého bezu a lijeme do sklenic vypláchnutých horkou vodou. Sklenice naplníme po okraj a dobře uzavřeme. |
Poznámka
Želé je výborný doplněk krátce zrajícího sýru, tvarohového sýru a tvarohů podobných druhům sýra, kozím sýrům. Zároveň z něj můžeme udělat sladkokyselý dip smícháním želé s nahrubo nasekanými ořechy a koprem.