Tmavý chléb s ořechy z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tmavý chléb s ořechy z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46910 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2,5 g | Droždí sušené |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Mouka pšeničná hladká |
350 g | Mouka žitná celozrnná |
150 g | Ořechy vlašské |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
3,7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 586,5mg |
Vláknina | 32g |
Vitamín A | 19,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Fenykl obecný, Kmín drcený, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná celozrnná, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tmavý chléb s ořechy z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvas. Přisypeme 200 g pšeničné hladké a 200 g celozrnné žitné mouky s kypřícím práškem, kmínem a fenyklem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl. |
3 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
4 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. |
5 | Když nás v průběhu cyklu hnětení pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme do těsta najemno nasekané vlašské ořechy. Pokud pekárna není zvokovým signálem vybavena, přidáme ořechy asi 5 minut před koncem míchacího cyklu. |
6 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný. |
Poznámka
Chléb z žitné mouky je vláčný a výživově velmi hodnotný. Není tak vysoký, jako chléb s mouky pšeničné. Pokud chceme mít chléb tmavší barvy, rozmícháme ve vodě lžičku instantní kávy. Vlašské ořechy můžeme nahradit oloupanými nasekanými mandlemi. Místo sušeného droždí můžeme v repectu použít 15g droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.