Jednoduchý recept

Tmavý chléb s ořechy z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 46910
Kategorie: Přílohy

Ingredience

2,5 g Droždí sušené
0,5 kávová lžička Fenykl obecný
0,5 kávová lžička Kmín drcený
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
200 g Mouka pšeničná hladká
350 g Mouka žitná celozrnná
150 g Ořechy vlašské
1,5 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
3,7 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 480 kcal
Kilojoule 2 008kJ
19% Sacharidy 70 g
24% Tuky 18 g
10% Sodík 200 mg
31% Bílkoviny 17 g

Tmavý chléb s ořechy z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvas. Přisypeme 200 g pšeničné hladké a 200 g celozrnné žitné mouky s kypřícím práškem, kmínem a fenyklem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

3

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

4

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

5

Když nás v průběhu cyklu hnětení pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme do těsta najemno nasekané vlašské ořechy. Pokud pekárna není zvokovým signálem vybavena, přidáme ořechy asi 5 minut před koncem míchacího cyklu.

6

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.

Poznámka

Chléb z žitné mouky je vláčný a výživově velmi hodnotný. Není tak vysoký, jako chléb s mouky pšeničné. Pokud chceme mít chléb tmavší barvy, rozmícháme ve vodě lžičku instantní kávy. Vlašské ořechy můžeme nahradit oloupanými nasekanými mandlemi. Místo sušeného droždí můžeme v repectu použít 15g droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept