Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny
Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46912 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2,5 g | Droždí sušené |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
550 g | Mouka žitná celozrnná |
150 g | Pšeničné klíčky |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 938,8mg |
Vláknina | 51g |
Vitamín A | 10,1mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Kmín drcený, Kypřicí prášek do pečiva, Pšeničné klíčky, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka žitná celozrnná, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. |
3 | Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné mouky s kmínem a kypřícím práškem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl. |
4 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí. |
5 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. |
6 | V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta av případě potřeby přilijeme vodu. |
7 | Když pekárna zvukovým signálem upozorní na přidání přísad, přisypeme k těstu neklíčené obilí. Některé přístoje zvokové znamení nemají, v tom případě obilí přidáme 5 minut před ukončením cyklu hnětení - míchání. |
8 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout. |
Poznámka
Chléb z žitné mouky není tak vysoký jako z mouky pšeničné, je ale vláčnější a výživově hodnotnější. Při přípravě těsta můžeme v receptu 400 gramů žitné mouky nahradit moukou špaldovou. Místo sušeného droždí můžeme použít 15 gramů droždí čerstvého. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.