Jehněčí maso s kapustovou kaší - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí maso s kapustovou kaší
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 46932 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Na jehněčí kolínka | |
---|---|
50 g | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
4 ks | Jehněčí koleno |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
4 ks | Šalotka |
150 g | Slanina vepřová |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
250 ml | Vývar zeleninový |
Na kapustovou přílohu | |
4 ks | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
600 g | Kapusta hlávková |
250 g | Kapusta růžičková |
50 g | Majoránka |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml | Smetana na vaření |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
100 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 74g |
---|---|
Cholesterol | 76,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 27g |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 239,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Jehněčí koleno, Paprika mletá sladká, Rozmarýn čerstvý, Sádlo škvařené, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Tymián čerstvý, Brambory, Česnek, Cibule, Kapusta hlávková, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový, Kapusta růžičková, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Smetana na vaření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí maso s kapustovou kaší postup přípravy receptu:
1 | Očistíme si jehněčí kolínka. Slaninu si rozkrájíme na klínky a pomocí špikovacího nože s ní prošpikujeme kolínka. Lehce je osolíme a opepříme. |
2 | Do kastrolu si vložíme sádlo a rozpálíme ho. Na rozehřáté sádlo vložíme prošpikovaná kolínka. Ztlumíme plamen a pomalu kolínka opékáme. Přisypeme do kastrolu rozmarýn a tymián a oloupanou a nakrájenou šalotku. Přidáme ještě celerovou nať. Pět stroužků česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Celou paličku česneku oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Všechen česnek přidáme k masu. Vložíme do kastrolu ještě zbylou kůži ze slaniny. Vše poprášíme paprikou a zalijeme vývarem. Zakryjeme pokličkou a maso cca hodinu dusíme, dokud se nezačne oddělovat od kosti. |
3 | Mezitím nachystáme kapustovou kaši. Na nudličky posekáme hlávkovou kapustu. Z růžičkové kapusty odkrájíme tvrdý spodek a růžičky rozpůlíme (ty menší), případně rozčtvrtíme (jsou-li větší). Nadrobno si nakrájíme cibuli a vložíme do hrnce s rozpuštěným sádlem. Osmahneme a pak přidáme oloupaný a jemně nasekaný česnek. Cibuli s česnekem zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Přidáme pokrájenou hlávkovou kapustu. Vše zalijeme 1 dl vody a zasypeme majoránkou. Pak přidáme rozkrájenou růžičkovou kapustu. Dusíme asi 8 minut. Na závěr zalijeme smetanou a šlehačkou. Vypneme plotnu a necháme ještě chvilku na chladnoucím vařiči. Servírujeme jako přílohu k jehněčím kolínkům společně s brambory, které uvaříme ve slupce. Navrch zdobíme zakysanou smetanou. |