Zapečený květák v gorgonzole - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený květák v gorgonzole
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 46935 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
250 g | Brokolice |
1 ks | Cibule |
300 g | Květák |
40 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
2 špetka | Sůl |
150 g | Sýr Gorgonzola |
1150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 57,0mg |
Draslík | 554,0mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,8mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Květák, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený květák v gorgonzole postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu litr vody se špetkou soli a do měkka uvaříme brokolici a květák. Vodu poté zcedíme a zeleninu dáme stranou. |
2 | Následně v hrnci rozehřejeme máslo a zlehka na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Postupně přidáváme mouku, mléko a 150 ml vody. Neustále mícháme. Po cca třech minutách odstavíme. |
3 | Do omáčky nastrouháme sýr, osolíme a opepříme dle vlastní chuti a vmícháme na větší kusy nakrájenou brokolici s květákem. Na závěr přemístíme omáčku se zeleninou z hrnce do zapékací mísy a povrch ozdobíme na plátky nakrájeným rajčetem. Dáme do trouby či na gril pět minut zapéct. Ihned můžeme podávat. |