Pravá selská bramboračka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 0 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pravá selská bramboračka
Celkový čas: | 0 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 0 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 4694 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
0,5 kg | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
100 g | Houby čerstvé |
60 g | Jíška instantní |
100 g | Kapusta hlávková |
1 špetka | Kmín celý |
1 špetka | Majoránka |
50 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
100 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 111g |
---|---|
Cholesterol | 60,0mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 40g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 182,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 78,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Kapusta hlávková, Kmín celý, Majoránka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Jíška instantní, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pravá selská bramboračka postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě. |
2 | Během vaření přidáme jemně nakrájenou kořenovou zeleninu, kmín, majoránku a spařenou nakrájenou kapustu. |
3 | Když se polévka začne vařit zahustíme jí tmavou jíškou a dovaříme. Přidáme na másle podušené, nadrobno nakrájené houby, prolisovaný česnek, pepř a petrželku. |
4 | Dle chuti osolíme. |
Pravou selskou bramboračkou bych tento recept nenazvala z toho důvodu, že se zahušťuje instantní jíškou. Chtěla bych kdysi vidět selku, která si nedělala svou vlastní jíšku buď ze sádla nebo z másla, nebo taky z loje. Instantní věci na zahušťování snad ani neexistovaly. Jinak v ingrediencích je velký nepoměr - váha surovin na jednu porci. Je to více porcí než jedna. Udělala jsem změnu, že jsem zahustila domácí jíškou. Zeleninu jsem přidala hned v začátku vaření a majoránku přidala až na úplný konec, aby zůstala voňavá. Houby se můžou mimo sezónu použít i podušené a zmrazené nebo sterilované ve sklenicích.