Med z pampeliškových květů nebo jedlových výhonků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Med z pampeliškových květů nebo jedlových výhonků
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 46948 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
2 ks | Citrony |
1 kg | Cukr krupice |
3 hrst | Jedlové výhonky |
3 hrst | Pampeliška květ |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 10,3mg |
Vláknina | 630,7mg |
Vitamín A | 2,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jedlové výhonky, Pampeliška květ nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Med z pampeliškových květů nebo jedlových výhonků postup přípravy receptu:
1 | Pampeliškové květy natrháme na kousky a dobře propláchneme, abychom vypláchli ukrytý hmyz, zalijeme studenou vodou a necháme louhovat jeden den. Použijeme-li jedlové výhonky, přivedeme je jednou k varu a necháme jeden den louhovat. |
2 | Na druhý den přefiltrujeme přes utěrku nebo jemné síto a přefiltrovanou směs na středním plameni svaříme s cukrem a citronovou šťávou na tzv. "nit". Vaříme asi 30 minut. Svařená směs získá konzistenci sirupu, táhne se jako nit (tenká nebo silná) a kapka na talířku rychle tuhne, ale neztuhne. |
3 | Studený sirup má sladkou chuť jako med a táhne se jako med. |
Poznámka
Tenká nit je 105°C, silná nit je 108°C.