Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 46973
Kategorie: Omáčky

Ingredience

1 polévková lžíce Černucha
4 stroužek Česnek
1 ks Chilli paprička
4,5 polévková lžíce Cukr moučkový
4 ks Máta
3 polévková lžíce Ořechy vlašské
500 g Reveň (Rebarbora)
150 g Rozinky tmavé
1 polévková lžíce Sůl
100 ml Víno portské
1 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

2% Kalorie 46 kcal
Kilojoule 192kJ
2% Sacharidy 7 g
2% Tuky 1 g
3% Sodík 67 mg
1% Bílkoviny 1 g

Omáčka z rebarbory postup přípravy receptu:

1

Rebarboru podle potřeby oloupeme, odkrojíme oba konce, omyjeme ji a nakrájíme na plátky asi 1 cm dlouhé. Jednu minutu ji blanšírujeme ve vroucí vodě ve velkém hrnci, vodu scedíme a vylijeme.

2

Nahrubo nakrájíme oloupaný česnek a očištěnou, semínek zbavenou, chilli papričku a obojí v hmoždíři roztlučeme společně se solí a cukrem. Nasekáme jádra vlašských ořechů a nasucho orestujeme na pánvi.

3

Blanšírovanou rebarboru dáme do hrnce, přidáme česnekovou směs, restovaná jádra vlašských ořechů, semena černuchy, opláchnuté rozinky; přilejeme portské víno, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou 20 minut. Po 20 minutách do hrnce přisypeme nahrubo nasekané opláchnuté snítky máty. Hotové čatní se podobá uvařené marmeládě.

4

Čatní plníme do horkou vodou vypláchnutých nebo sterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme. Otevřené sklenice uchováváme v chladu.

Poznámka

Čatní též čatný (anglicky chutney) je hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní až po lahodnou, více sladkou. Portské víno můžeme nahradit jablečnou šťávou. Černucha damašská - semen černuchy se někdy užívá jako náhražky pepře, přidávají se do alkoholických nápojů, do octa, chleba apod.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept