Pochoutkový makový chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pochoutkový makový chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46974 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
10 g | Droždí |
100 g | Mák - semena |
200 g | Mouka pšeničná celozrnná |
350 g | Mouka žitná celozrnná |
30 g | Rozinky tmavé |
20 g | Sezam - semena |
20 g | Slunečnice - semena |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
6 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 618,5mg |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 6,7mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Mák - semena, Sezam - semena, Slunečnice - semena, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná, Rozinky tmavé, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pochoutkový makový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 decilitru vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | Alespoň tři hodiny před přípravou těsta namočníme do studené vody nemletá semínka máku, slunečnice i sezamu. Až dáme pečící formu se surovinami do pekárny, semínka slijeme přes síto a necháme okapat. |
3 | S uzrálým kvasem a namočenými semínky můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. |
4 | Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 3,5 decilitru vody a přidáme 50 gramů uzrálého kvasu. Přisypeme 200 gramů pšeničnou a 200 gramů žitné celozrnné mouky, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy dáme sůl. |
5 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí. |
6 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme. |
7 | Okapaná semínka poprášíme moukou a smícháme s rozinkami. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin do těsta, přisypeme směs semínek a rozinek. Pokud přístoj zvukovým znamením vybavený není, suroviny přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání. |
8 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb je dobré nechat opravdu několik hodin tzv. zaležet. |
Poznámka
Makový chléb je určený k rychlé spotřebě, je ale možné nakrájený uchovat v mrazničce. Má specifickou chuť i vůni, ale i vysokou energetickou a biologickou hodnotu. Podáváme lehce potřený máslem nebo medem, je výborný ke kávě a čaji. Z makového chleba jsou vynikající sladké topinky - krajíce opečeme v troubě na kousku másla a pak obalíme v cukru. Semínka můžeme v receptuře zaměnit za nakrájené oloupané mandle nebo vlašské ořechy. Chutný je i s kandovaným nebo sušeným ovocem. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.