Jednoduchý recept

Pochoutkový makový chléb z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 46974
Kategorie: Přílohy

Ingredience

10 g Droždí
100 g Mák - semena
200 g Mouka pšeničná celozrnná
350 g Mouka žitná celozrnná
30 g Rozinky tmavé
20 g Sezam - semena
20 g Slunečnice - semena
1 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
6 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 457 kcal
Kilojoule 1 912kJ
21% Sacharidy 75 g
7% Tuky 5 g
10% Sodík 199 mg
32% Bílkoviny 18 g

Pochoutkový makový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 decilitru vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

2

Alespoň tři hodiny před přípravou těsta namočníme do studené vody nemletá semínka máku, slunečnice i sezamu. Až dáme pečící formu se surovinami do pekárny, semínka slijeme přes síto a necháme okapat.

3

S uzrálým kvasem a namočenými semínky můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.

4

Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 3,5 decilitru vody a přidáme 50 gramů uzrálého kvasu. Přisypeme 200 gramů pšeničnou a 200 gramů žitné celozrnné mouky, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

5

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí.

6

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

7

Okapaná semínka poprášíme moukou a smícháme s rozinkami. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin do těsta, přisypeme směs semínek a rozinek. Pokud přístoj zvukovým znamením vybavený není, suroviny přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání.

8

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb je dobré nechat opravdu několik hodin tzv. zaležet.

Poznámka

Makový chléb je určený k rychlé spotřebě, je ale možné nakrájený uchovat v mrazničce. Má specifickou chuť i vůni, ale i vysokou energetickou a biologickou hodnotu. Podáváme lehce potřený máslem nebo medem, je výborný ke kávě a čaji. Z makového chleba jsou vynikající sladké topinky - krajíce opečeme v troubě na kousku másla a pak obalíme v cukru. Semínka můžeme v receptuře zaměnit za nakrájené oloupané mandle nebo vlašské ořechy. Chutný je i s kandovaným nebo sušeným ovocem. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept