Chléb s rozinkami z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb s rozinkami z domácí pekárny
Chléb s rozinkami z domácí pekárny
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46984 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
7 g | Droždí sušené |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Melasa |
500 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 ml | Olej slunečnicový |
100 g | Rozinky tmavé |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
350 ml | Voda pitná |
30 g | Žito |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 77,4mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 6,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Kmín drcený, Med včelí, Melasa, Olej slunečnicový, Sůl, Voda pitná, Žito mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Rozinky tmavé, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb s rozinkami z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme mouku s klíčky, kmín a lžíci sušeného žitného kvásku. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího nalijeme med a melasu. |
2 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro rychlé pečení, chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme. |
4 | Rozinky propláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme je okapat a dobře osušíme. |
5 | Pět minut před ukončením cyklu hnětení – některé přístroje nás upozorní zvukovým signálem - přisypeme rozinky. |
6 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme chladnout. Krájet můžeme vlažný. |
Poznámka
Tento chléb se vyznačuje nejen zajímavou chutí rozinek, ale i rychlou přípravou. Není vhodný pro delší skladování - jeho trvanlivost je maximálně 2 dny. Ochutit jej lze i semínky slunečnice nebo sezamu, případně nasekanými vlašský ořechy. Suroviny přidáváme do těsta společně s rozinkami. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.